Și mie îmi pasă!
CAEJ_BT_2021-2022
Problematica actuală a tinerilor, într-o societate ce s-a dovedit a fi de o dinamică ameţitoare, stă la baza implementării proiectelor şi programelor ameliorative, prin care şcoala încearcă să contracareze dezvoltarea comportamentelor de risc.
Studiile demonstrează că aceste comportamente sunt considerate de către adolescenţi un alt mod de a cunoaşte lumea, un "ajutor" de a relaţiona mai bine, de a uita de probleme, de a evada, de a socializa sau de a se afirma. Adolescenţa este şi vârsta tensiunilor emoţionale şi a angoaselor, aparent de neînţeles pentru cei din jur. De aceea, de multe ori, pentru adolescenţii bulversaţi de propriile întrebări, de barierele şi agresiunile, mai mult sau mai puţin reale, din exterior, asumarea riscurilor pare singura şi cea mai bună soluţie.
Şcoala prin parteneriatul elevi – profesori - părinţi poate oferi alternative şi soluţii care să contribuie la “clădirea”, la tineri, a comportamentelor necesare unui stil de viaţă sanogen. Putem fi alături de elevii noştri pentru a-i convinge să aleagă drumul către un viitor curat, eliberat de povara viciilor şi a destinelor frânte de neputinţa de a-ţi controla propria viaţă, pentru ei înşişi şi pentru toţi cei din jurul lor.
Dezvoltarea la tineri a unui comportament responsabil care să demonstreze că apreciază pacea şi securitatea personală şi pe a celorlalţi ca pe valori umane esenţiale, conştientizarea elevilor privind respectarea drepturilor omului, a prevenirii conflictelor, a convieţuirii într–un mediu natural, economic, social şi cultural divers, capabil să acorde şanse egale de împlinire tuturor.
Mai multe detalii aici.
Acest proiect îşi propune:
- implicarea elevilor în găsirea unor soluţii, fie şi ipotetice, la problema violenţei;
- informarea şi sensibilizarea elevilor şi opiniei publice asupra pericolelor la care ne expunem şi expunem şi generaţiile viitoare prin acceptarea violenţei ca stil de viaţă;
- dobândirea de informaţii corecte despre consecinţele pe termen mediu şi lung ale asumării comportamentelor de risc, în vederea prevenirii eşecului şcolar şi realizării progresului;
- dezvoltarea abilităţilor de comunicare asertivă care să conducă la îmbunătăţirea activităţii elevilor şi la obţinerea performanţei şcolare;
- identificarea şi monitorizarea cazurilor de violenţă şi a factorilor declanşatori, a formelor de manifestare;
- reducerea numărului de elevi implicaţi în comiterea de infracţiuni cu violenţă, în calitate de victime sau autori;
- crearea unei conştiinţe în ceea ce priveşte pacea şi nonviolenţa, implicarea elevilor în promovarea păcii şi a toleranţei în lume.
Octombrie 2021 - Iunie 2022
Prof. Anca Luminița DULGHERU
Bibl. Daniela NICHITEANU
Implicată clasa a III-a Răchiți, PIP Anuță Angelica